Térdeplőszékek és azok előnyei

Térdeplőszékek és azok előnyei

Tapasztalatból is tudják már a sok ülőmunkát végző emberek, hogy a túlzott irodai munkavégzés, a sok számítógépes munka hosszútávon különféle hát, derék és gerincbántalmakhoz vezet. A szakemberek, gerincgyógyászok pedig már hosszú évek évtizedek óta próbálják elmagyarázni, hogy a hagyományos székeken történő hosszú idejű munkavégzés károsítja az izomzatot, és ennek következtében a csontozatot, az izületeket és így végül az életminőségünket.

Térdeplőszékek előnyei

Miről is van itt szó?

Nos az ember csontozatát, az izomzat felépítését a természet alapvetően nem a széken ülésre tervezte az elmúlt pár millió évben. Sőt az emberi testet arra sem „optimalizálta” az evolució, hogy sokáig ugyanabban a pozícióban legyen, hiszen az izomzat arányos kialakulásához és megtartásához is egyenletes és folyamtos terhelésre van szükség. Az egyik nagy probléma tehát, hogy az üléskor az aszimetrikus terhelés bizonyos izmokat erősít, bizonyos izmokat meg elsorvaszt és az így kialakult aszimetria már másképp tartja meg a gerincet, az izületeket.

Gerinc terhelés térdeplőszéken és irodai széken


De az ülés önmagában is káros lehet, hiszen ha az egyenesen álló ember gerincterhelését 100%-nak vesszük, akkor ezzel szemben a a rossz testtartásban végzett görnyedt ülés akár közel háromszoros terhelést is jelenthet a gerincre, a porcokra.

Milyen volna az egészségesebb ülés, az egészségesebb szék megoldás?

A szakértők két dologban egyetértenek az egészséges ülőhelyzetet, az ülést illetően. Az egyik a dinamikus ülés elve, ahol a szék folyamatosan és arányosan dolgoztatja az ülő személy hát, derék és nyakizmait, a test tartóizmait. A másik elv pedig, hogy a szék egy olyant testhelyzetet kényszerítsen ki, amely a legkevésbé terheli a gerincet és a nyakizmokat, lehetőleg egyenes derékkel kelljen rajta ülnünk, és az sem baj, ha a test súlyából adódó terheléseket elosztja és felsőtestünk súlyát nem csupán a medence és a combok viselik. A fenti elveket messzemenőkig biztosító székmegoldás a térdeplőszék, amelyek többféle kivitelben és variációban is elérhetőek. Részletes előnyei az alábbi képen tekinthetőek át.

Ergonomikus térdeplő szék

Milyen térdeplőszéket vegyek?

A térdeplőszékek többfajta kivitelben, designban és funkciókkal állnak rendelkezésre. A legegyszerűbb változatok esetében szék egy állítható és lejtős kiképzésű ülőfelülettel és egy lábtámasszal rendelkezik. Az ülésmagasság és részben a geometria állítható,  az ülésmagasság kiviteltől függően 50-80 cm között fokozatokban állítható be a kívánt méretre. A székek anyag általában fa, vagy acél általában szövet kárpitozással, a térdeplők kerekekkel is ellátottak, hogy könnyebben tudjunk pozíciót változtatni ülés, vagy a székből való kiszállás közben. Egyes térdeplőszékek, karfával, hát és fejtámlával is rendelhetőek.

 

 Térdeplő szék karfával, háttámlával      Térdeplő szék karfával, háttámlával

A térdeplő székek másik fajtája az úgynevezett egyensúlyfejlesztő térdeplőszékek csoportja, ahol a székek talpa a hintaszékekhez hasonlóan ívelt. A kiegyensúlyozott térdelőszékek ergonomikusan ívelt felépítésűek, így mindig természetes és egészséges testtartást biztosítanak. A szék stabil, ugyanakkor enyhe ingadozásokkal reagál a felhasználó testhelyzet változására, kibillenti a felhasználót egyensúlyi helyzetéből és válaszra kényszeríti az izmokat. A térdelő test így aktívan reagál a különböző ülőhelyzetekre, ami megelőzi a nyak, a váll és a hát megterhelését. A súly egyenletesen oszlik el, így a hosszú órákon át tartó ülés után sem fogja érezni a gerinc feszültségét vagy a lábak fájdalmát.

            

A feltöltés dátuma: 2021-10-06