Milyen heverőt válasszak?

Milyen heverőt válasszak?

Egy fekvőhely, egy minden szempontból ideális heverő kiválasztása nem is olyan könnyű feladat, ha a lehető legtöbb szempontot szeretnénk figyelembe venni a kívánt heverő megvásárlása előtt. Heverőből nagyon sok variáció létezik a piacon, mind méretekben, stílusban, minőségben alváskomfortban és persze az is fontos szempont lehet, hogy kinek, milyen igénybevételre szeretnénk heverőt választani?

Milyen heverőt válasszak?

A heverő felhasználási területe rendkívül széleskörű. A kisebb 90x200 méret egyszemélyes heverő, ami használható gyerekszobába, vendégágynak, de akár 2 heverő egymás mellé tolásával egy nagy franciaágy méretét is kitesz. Ezáltal tökéletes választás nyaralóba, hétvégi házban panziókba. Megfelelő strapabírású szövettel előszeretettel használják munkásszállók, kollégiumok, öregotthonok is.

Egyedi heverők              Mondi dupla heverő

Mondi heverő         Oldalfalas heverő

Heverő, vagy heverő ágykeret?

Az ágy kialakítását tekintve sok csoportra lehet osztani, de két igazán nagy csoportra oszthatjuk a heverőket. Vannak a kárpitozott heverők és heverő ágykeretek.
A kárpitozott heverő egy komplett használatra kész kárpitos fekvőfelülettel ellátott kész ágy. Nem szükséges hozzá további matracot, vagy matrackiegészítőket vásárolni. Be kell tenni a hálószobába, nappaliba, gyerekszobába és már ágyazható is. A heverők többnyire kárpitozott termékek, amiből ha nem a legolcsóbb terméket vesszük meg, akkor ugyanolyan hosszú élettartalmú tud lenni mintegy matracos, ágyrácsos megoldás.

A heverő ágykeret tulajdonképpen egy ágyváz, amibe még külön matracot is kell venni. A heverő ágykeret megoldásoknál léteznek kárpitos ágykeretek, kovácsoltvas ágykeretek, bútorlapból készült, vagy tömör fából készült ágykeretek. stb.  A vásárlónak kell eldönteni, hogy milyen stílus illeszkedik az enteriör falai közé, vagy pl. ágyneműtartós vagy ágyneműtartó nélküli ágyat szeretne. Az ágykeretes megoldás előnye, hogy tetszőlegesen matracozható és a matrac, a fekvőfelület bármikor cserélhető új matrac megvásárlásával.

Orient oldalfalas heverő - nyitottan          Anaszta ágyrácsos heverő

Ki fogja használni a heverőt? Testméret, testsúly?

Alapvető szempont a heverőválasztásnál, hogy a leendő használója tökéletes pihenését biztosítani tudja. Tehát figyelembe kell venni az alvók testméreteit és testsúlyát is az ideális ágy kiválasztásánál. Továbbá fontos szempont lehet a fekvő magasság is, hiszen például idős emberek nehezebben tudnak felállni egy alacsony fekvőfelületről, számukra a magasított ágyak ideálisabbak lehetnek.

Hová tervezzük beállítani a heverőt?

Egy esetleges heverő vásárláskor figyelembe kell venni természetesen a rendelkezésre álló teret is, sőt arra is gondolnunk kell, hogy valahogy be is kell majd juttatni az ágyat a végleges helyére. A heverők általában szabvány széles méretben - 90, 95, 100, 120 cm - készülnek, míg a hosszuk akár 250 cm is lehet. A nagyobb heverők 120x200-as mérettől már minden korosztályban használható kényelmes fekvőfelülettel rendelkeznek.
Mérjük fel lakásunk milyen paramétereket enged meg. Ügyeljünk tehát a méretekre, szállítás során beférjen a bejárati, illetve szoba ajtaján, szűk folyosón el tudjunk fordulni vele és nem utolsó szempont, hogy a lépcsőházban is akadálymentesen mozgathassuk, míg a végleges helyére nem kerül.

Heverőnk további funkciói?

Az egyik legfontosabb szempont ezen a területen az ágyneműtartó megléte vagy hiánya. Ha van ágyneműtartó, akkor az ágynemű napközbeni biztonságos tárolása biztosított, ellenkező esetben további tárolóbútorra lehet szükség. Az utóbbi időben nagyon fontos kényelmi szempont az ágyneműtartó nyitási komfortja is, itt a rugós és a teleszkópos megoldás között választhatunk. A teleszkópos megoldás felárral rendelhető, de egy rugós vastag matrac esetén érdemes a drágább megoldást választani főként, ha 180x200-as méretben gondolkozunk.

Stílus, kárpitozás, design?

Heverő az enteriörben

Utoljára maradt az ágy megjelenése, a heverő designja, színe, a kárpitozás struktúrája. Ezek alapvetően nagyon szubjektív szempontok, de ezen szempontokon belül fontos lehet kárpit strapabírása, vagy a kárpit "kosztűrése", ami a mindennapokban és a hosszútávú megelégedésben játszhat fontos szerepet.

Heverő típusok közt létezik oldalfalas heverő kivitel is, ez abban az esetben jó megoldás, ha fal mellett helyezkedik el a heverő és meg akarjuk védeni a falat a folyamatos súrlódástól, elszíneződéstől.

        Magnat heverő - oldalfalas

Orient heverő - oldalfalas           Magnat heverő - oldalfalas

A feltöltés dátuma: 2020-05-25