A megfelelő bútorkárpit kiválasztása

A megfelelő bútorkárpit kiválasztása

A megfelelő bútorkárpit kiválasztása

Egy egyedi kárpitosbútor, kárpitosmegoldás megrendelésénél, vagy egyedi kárpitozással rendelhető bútorok esetében lényeges és fontos lépés az igénybevételnek és az ízlésnek megfelelő bútorkárpit, bútorszövet kiválasztása. De mint az élet minden területén itt sem egyszerű a választás, alapvetően a bútorkárpitok hatalmas kinálata okán.

A bútorkárpitok választásánál az alapvető szempontok a következőek lehetnek:

bútorkárpit anyaga
 bútorkárpit típusa, felületi struktúrája
 bútorkárpit színe
 bútorkárpit kopásállósága, strapabírása
 bútorkárpit allergizáló tulajdonsága, antiallergén volta
 bútorkárpit UV, időjárásállósága, viztaszító tulajdonsága
 bútorkárpit éghetősége, égéskésleltető tulajdonága
 bútorkárpit antibakteriális tulajdonságai
 bútorkárpit árfekvése

A szempontok mérlegelésénél abból kell kiindulni, hogy a lakás, vagy közösségi tér mely részére szánjuk a kiszemelt bútort és vajon milyen igénybevételre számíthatunk a kárpitos megoldás folyamtos használata közben?

A kárpitos bútor harmonizáljon a környezettel

Az első és talán legfontosabb szempont, hogy a vásárlásra kerülő kárpitos megoldásnak jól kell mutatnia az adott térben, harmonizálnia kell a befogadó tér kialakításával, színeivel és formavilágával. Így a szín, a színárnyalat, szövettextura kiválasztásával indul általában a folyamat, de emellet a kellemes tapintású puha komfortos érzés sem elhanyagolható.

A bútorkárpit és a környezet összhangja

A bútorkárpit megfeleljen az igénybevételnek

Ha tudjuk, hogy a bútor milyen környezetben és milyen intenzitással lesz használva, úgy fontos ellenőrizni, hogy a szövet megfelelő kopásállósággal rendelkezik-e? Ha a bútor kültéren kerül elhelyezésre, vagy esetleg magas UV sugárzásnak lesz kitéve, akkor víz, időjárás és UV álló kárpitot kell választani.

Kültéri bútor kárpitozása Hajó kárpitozás

Egészségügyi, tisztíthatósági szempontok egy bútorkárpit esetében

Egyik legfontosabb szempont a kárpit könnyű tisztíthatósága, amennyiben az igénybevételből ez következik. De szintén fontos szempont lehet, hogy allergizáló anyagokat tartalmaz-e a bútorszövet, amennyiben arra érzékeny személyek is használni fogják, illetve bizonyos környezteben fontos lehet antibakteriális kárpitanyag használata is.

bútorkárpit tisztíthatóság speciális bútorszövet

A műbőr, textilbőr előnyei és korlátai

A bőr mellett napjainkban nagyon divatos anyagválasztás a műbőr és a textilbőr is.  Emellett praktikus szempontból is jó választásnak tűnhet a textilbőr, hiszen könnyen és gyorsan tisztítható, könnyű a szennyeződések eltávolítása.  Viszont az előnyei mellett hátrányai is vannak a textilbőrnek, amit érdemes figyelembe venni.  A textilbőr, de a műbőr is nagyon könnyen sérül, karcolódik, vagy ha nem megfelelő minőséget választunk, vagy oldószeres tisztítószerrel takarítjuk elvesztheti rugalmasságát, lehámlik a textilről a bőr réteg,  de akár az oldószeres tisztítószerrel letörülhetjük  a kopóréteget, vagy a mélyebb rétegben lévő színét is a bőrnek. Ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mivel tisztítjuk és ápoljuk a textilbőrt.  Itt van néhány tippünk » textilbőr és bőr ápolás.

textilbőr választék

Átlagos minőségű textilbőrt csak olyan felületre szabad tenni, ami kevésbé van aktív használatnak kitéve, mint pl. az ülőgarnitúra hátfal, oldal és előlap részek. Az átlag textilbőr nem javasolt  ülőfelület, fekvőfelület, és támla részek borítására.

Műbőrök, textilbőrök extra igénybevételekre

Persze léteznek nagy kopásállóságú műbőrök, textilbőrök, amik nagyon jól bírják a komolyabb igénybevételt, de ezen anyagok használata jelentősen megemelik a bútor előállítási költségét, viszont cserében a bútor élettartama is hosszabb lesz.  A nagy kopásállóságú textilbőrök mellet meg kell említeni az égéskésleltetett textil vagy textilbőr anyagokat, amik közösségi bútorok készítésénél, kárpitozásánál ajánlatos használni. 

 

Említést teheetünk még az UW álló bőrökről is, amit olyan helyen célszerű használni ahol a nap káros sugarai érhetik, mint például: teraszok kárpitanyagaként , autókárpit, kültéri párnál , kültéri kárpitozott székek, kültéri kárpitos bútornál a hosszabb élettartam elérés érdekében. 

Valódi bőr alapanyag használata kárpitosbútornál

Nem vitás, hogy az egyik legelegánsabb megoldás kárpitozásnál a valódi bőr használata.A bőr felületnek számos előnye van, de a mindennapi használat szempontjából, de sok hátránnyal is rendelkezik, amelyek közül talán a legfontopsabb, hogy a bőr nem szellőzik át.

A bőr kínálat szempontjából elmondható, hogy rengeteg fajta bőr létezik, amit kárpitozásra használnak, de a kárpitosiparban széleskörűen a marhabőr a legelterjedtebb. A bőr, a marhabőr alapanyag azonban a hagyományos kárpit alapanyagokhoz képest lényegesen drágább és nem elég hogy drágább, de a sok fel nem használható rész miatt legalább 20-25%-át ki is kell dobni a szabászati munkáknál.

Marhabőr szabása az eselékkel

A leírtakból is következően nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy a kárpitosbútorokhoz felhasználható marhabőr négyzetméterára 4-5 szöröse a középkategóriás kárpitos szövetek árának. 
Marhabőrök közt megkülönböztetünk marha szín bőrt (amit ülő és támla részekre szoktunk használni mert ez rendkívül erős és strapabíró), valamint bőr egy másik rétegét a hasítékot. A bőr hasíték szakítószilárdsága kisebb, anyag nyúlása viszont nagyobb, ezért csak olyan részekre használható fel, ahol(mint pl. szék támla, fotel hátfal, ülőgarnitúra hátfal.) kisebb igénybevételnek van kitéve. 

Több mint 100 szövet közül választhat az Alahome webáruházban!

Kárpit anyagoknak széles választéka elérhető az Alahome webáruházban, 3 szövet kategóriában és egy akciós kategóriában több mint száz szövet közül lehet választani. A webáruházban bemutatott szöveteken kívül egyedi kérésre bármilyeni igény ki tudunk elégíteni!  Zsenillia plüss, mikroplüs, mintás, vagy egyszínű, textilbőr, akár valódi bőr anyagról legyen szó, de akár antiallergén, víztaszító, időjárásálló, UW álló, égéskésleltetett anyagokkal is szoktunk dolgozni. Rengeteg textil áll rendelkezésünkre amik közül lehet választani, vagy éppen könnyű elveszni köztük.

Széles szövetválaszték az Alahome-nál

A feltöltés dátuma: 2020-03-19