Milyen franciaágyat válasszak?

Milyen franciaágyat válasszak?

Egy fekvőhely, különösen egy franciaágy kiválasztása nem is olyan könnyű feladat, ha a lehető legtöbb szempontot szeretnénk figyelembe venni az ideális franciaágy megvásárlása előtt. Franciágyból végtelen variáció létezik a piacon, mind méretekben, stílusban, minőségben alváskonfortban és persze az is fontos szempont lehet, hogy kinek, milyen igénybevételre szeretnénk franciaágyat választani?

Milyen franciaágyat válasszak?

Franciaágy, vagy franciaágy ágykeret?

Az ágy kialakítását tekintve sok csoportra lehet osztani, de két igazán nagy csoportra oszthatjuk a franciaágyakat. Vannak a kárpitozott franciaágyak és franciaágy ágykeretek.

A kárpitozott franciaágy egy komplett használatra kész kárpitos fekvőfelülettel ellátott ágy. Nem szükséges hozzá további matracot, vagy matrackiegészítőket vásárolni. Be kell tenni a hálószobába és már ágyazható is. A franciaágyak többnyire kárpitozott termékek, amiből ha nem a legolcsóbb terméket vesszük meg, akkor ugyanolyan hosszú élettartalmú tud lenni mintegy matracos, ágyrácsos megoldás.

A franciaágy ágykeret tulajdonképpen egy ágyváz, amibe még külön matracot is kell venni. A franciaágy ágykeret megoldásoknál léteznek kárpitos ágykeretek, kovácsoltvas ágykeretek, bútorlapból készült, vagy tömör fából készült ágykeretek. stb.  A vásárlónak kell eldönteni ,hogy milyen stílus illeszkedik a hálószoba falai közé, vagy pl. ágyneműtartós vagy ágyneműtartó nélküli ágyat szeretne. Az ágykeretes megoldás előnye, hogy tetszőlegesen matracozható és a matrac, a fekvőfelület bármikor cserélhető új matrac megvásárlásával.

kárpitozott franciaágy           franciaágy ágykeret

Ki fogja használni a franciaágyat? Testméret, testsúly?

Alapvető szempont a franciágy választásnál, hogy a leendő használója tökéletes pihenését biztosítani tudja. Tehát figyelembe kell venni az alvók tesméreteit és testsúlyát is az ideális ágy kiválasztásánál. Továbbá fontos szempont lehet a fekvő magasság is, hiszen például idős emberek nehezebben tudnak felállni egy alacsony fekvőfelületről, számukra a magasított ágyak ideálisabbak lehetnek.

Franciaágy jellemző méreteiHová tervezzük beállítani a franciaágyat?

Egy esetleges franciaágy vásárláskor figyelmebe kell venni természetesen a rendelkezésre álló teret is, sőt arra is gondolnunk kell, hogy valahogy be is kell majd juttatni az ágyat a végleges helyére. A franciaágyak általában szabvány széles méretben - 140, 160, 180 cm - készülnek, míg a hosszuk akár 250-280 cm is lehet.

Mérjük fel lakásunk milyen paramétereket enged meg. Ügyeljünk tehát a méretekre, szállítás során beférjen a bejárati, illetve szoba ajtaján, szűk folyosón el tudjunk fordulni vele és nem utolsó szempont, hogy a lépcsőházban is akadálymentesen mozgathassuk, míg a végleges helyére nem kerül.

Franciaágyunk további funkciói?

Az egyik legfontosabb szempont ezen a területeen az ágyneműtartó megléte vagy hiánya. Ha van ágyneműtartó, akkor az ágynemű napközbeni biztonságos tárolása biztosított, ellenkező esetben további tárolóbútorra lehet szükség. Az utóbbi időben nagyon fontos kényelmi szempont az ágyneműtartó nyitási konfortja is, itt a rugós és a teleszkópos megoldás között választhatunk. A teleszkópos megoldás felárral rendelhető, de egy rugós vastag matrac esetén érdemes a drágább megoldást választani főként, ha 180x200-as méretben gondolkozunk.

Alahome ágyneműtartó rugós nyitóvassal     Alahome ágyneműtartó teleszkópos nyitóvassal

Stílus, kárpitozás, design?

Utoljára maradt az ágy megjelenése, a franciaágy designja, színe, a kárpitozás struktúrája. Ezek alapvetően nagyon szubjektív szempontok, de ezen szempontokon belül fontos lehet kárpit strapabírása, vagy a kárpit "kosztűrése", ami a mindennapokban és a hosszútávú megelégedésben játszhat fontos szerepet.

Franciaágy enteriör

A feltöltés dátuma: 2020-02-11