Kárpitozott ágy, vagy ágykeret választása?

Kárpitozott ágy, vagy ágykeret választása?

Egy új ágy beszerzésénél több szempontot, műszaki paramétert, funkciót szükséges vizsgálni ahhoz, hogy a minden szempontból megfelelő ágymegoldást megtalálhassuk. Nem szabad elfelejteni, hogy az ágy az egyik legfontosabb bútorunk, hiszen életünk egy jelentős részét töltjük benne és komoly hatással van egészségünkre, lelkiállapotunkra és ezen keresztül a teljesítményünkre, életminőségünkre. Ezért érdemes új ágy vásárlás előtt alaposan tájékozódni.

Kárpitozott ágyat, vagy ágykeretet vásároljunk?

Sokan talán nem is tudják pontosan, hogy miben különbözik az ágykeret és a komplett kárpitozott ágy. Egy kárpitozott ágy esetében egy teljesen használatra kész terméket vásárolunk, míg egy ágykeret általában nem tartalmazza az ágyrácsot és a matracot. Egy komplett ágy esetében nincs változtatási lehetőségünk, míg ágykeret vásárlása esetén különböző minőségű és tulajdonságú ágyrácsot és matracot választhatunk hozzá és később is bármikor könnyedén változtathatunk mind az ágyrácson, mind a matracon, ha a szükség úgy kívánja.

Mekkora az ágy? Befér-e a szobába?

Látszólag triviális kérdés a méret, de azért itt is jobb ha odafigyelünk a választáskor. Általában a fekvőfelület mérete a kiindulópont, amely adat könnyedén elérhető, de az ágykeret majd minden esetben jóval szélesebb, mint a fekvőfelület. Mindig ellenőrizzük az ágy befoglalóméretét is hogy biztosan elférjen a kiszemelt helyre! Ezen kívül fontos lehet még az ágy fejvégének magassága, ami főképp tetőtéri lakásokban okozhat gondot. Tetőtér kialakításoknál sok esetben a bútor feljuttatása is gondokat okozhat a szűk folyosókon, lépcsőfordulókon, ezért ne csak a kiszemelt helyet mérjük le hanem az oda vezető utat is gondoljuk át!

Ugyan kevésbé fontos az elhelyezhetőség szempontjából a fekvő magasság, de kényelmi szempontból mindenképpen ellenőrizendő vásárlás előtt.

Ágyneműtartós-e az ágy?

Helygazdálkodás szempontjából fontos lehet egy ágynál hogy rendelkezik e ágyneműtartóval. Ha nincs hely máshol tárolni az ágyneműt akkor mindenképp logikus ágyneműtartós megoldást választani, de sok esetben egyéb otthoni elraknivalók is jól elvannak az ágyneműtartó biztosította zárt térben.

Az ágyneműtartó esetében fontos lehet, hogy mennyire könnyedén nyitható és csukható a tárolótér, mekkora az ágyneműtartó belső mérete és megfelelően zárt-e, hogy a higiénikus tárolást biztosítani tudja.

Az ágy “kulcsalkatrésze” a matrac, vagy a kárpitozott fekvőfelület

Ha kész, kárpitozott fekvőfelületről, vagy matracról beszélünk, akkor nagyon sok megoldás, felépítés, sokfajta alapanyag jöhet szóba. Tévhit azonban hogy attól függ egy ágy fekvőfelület minősége hogy zsákrugós, bonellrugós vagy szivacsos az ágy, mindegyik típusban vannak jó és rossz minőségű anyagok és megoldások. Az viszont általánosságban elmondható hogy a  piacon található legolcsóbb termékek általában gyenge minőségű anyagokból vannak elkészítve!

A kárpitos ágyakat, ágykereteket a fekvőfelület oldaláról leegyszerűsítve két csoportra bonthatjuk:

  1. Szivacsos ágy vásárlásnál figyelnünk kell a szivacs minőségére, csak nagy rugalmasságú hideghab a megfelelő választás. Fontos tényező a szivacs vastagsága mert 10 cm vastagságú szivacsban, még ha több különböző keménységű szivacsból is van összerakva, technikailag nagyon nehéz kialakítani azokat a rétegeket, amik megfelelően fel tudják venni testünk mozgását és ezt tartós rugalmassággal tudják hosszú ideig biztosítani. 10 cm vastag szivacsmatrac csak gyermekágyba ajánlott, mivel gyerekek alatt nem nyomódik össze és nem megy gyorsan tönkre!
  2. Rugós ágy vásárlásánál figyelnünk kell a fekvőfelület keménységére. Nem szabad olyan rugós ágyat venni amire ha ráülünk, teljesen összenyomódik a súlyunk alatta. Valószínűsíthetően ha teljesen összenyomódik a matrac, akkor túl vékony acélból font rugózattal lett szerelve. Ezenfelül a rugón lévő szivacsnak olyan vastagságúnak kell lenni amin nem érződik át a rugótest. Az a jó párnázat, amit ha erőteljesen megnyomunk, akkor nem erezni, hogy az rugós vagy szivacsos szerkezettel van dolgunk, és ha leülünk rá nem nyomódik össze alattunk a fakeretig!

 

Színek és a kárpit minősége

Ha a fenti paramétereknek megfelelő ágyszerkezetet kiválasztottuk, akkor már csak a megfelelő színt, színkombinációt és a kárpitot kell kiválasztani. A bőség zavarában azonban nem egyszerű a kárpit, a bútorszövet választás. A kárpit anyagát tekintve lehet zseniliás, plüss, sík szövet, velúr, vízlepergető, vízzel tisztítható stb. Itt mindenki a saját kényelmi szempontjait, komfort érzetét, és színelvárásait vegye figyelembe! Nagyon fontos, hogy az ágy megjelenése harmonizáljon a hálószoba többi színárnyalatával. Az ágy stílust és egyéniséget ad a szobának. Kárpitozott ágy legnagyobb előnye hogy nagyon jól lehet variálni a színeket!

Bármilyen szövetről is legyen szó mégis talán a legfontosabb, hogy a szövet kopásállóságát jelző mértékegységet MARTINDALE számot vegyük figyelembe. Minél magasabb egy bútorszövet martindale mutatója annál erősebb és tartósabb az anyag. 20.000 martindale érték olyan helyen ajánlott ahol nincs 24 órás folyamatos terhelés alatt a szövet, 30.000-es érték körül azonban már betrevezhető rendszeres folyamatos igénybevételhez.  Következő lépcső a 40.000-es martindale érték, ami felett már közintézményekben, közösségi terekben is nyugodtan felhasználható a szövet. Legerősebb bútor szövetek 100.000 martindale értéket is elérik, ezek a kárpitok egy életre szóló megoldást is jelenthet!

Példa kedvéért bemutatunk néhány Kárpitozott ágyat:

  

Anaszta kárpitozott ágy              Moon kárpitozott ágy         Diamond kárpitozott ágy                     

Bonellrugós fakeretes ágybetéttel megfelelő rétegrendben kialakított párnázat, ami  hosszan tartó minőségi rugózást és alátámasztás ad testünknek. Külön választható fejvég+ágyneműtartóra  kárpit.

Példa ágykeretes megoldásra:

             

Anaszta kárpitozott ágykeretek

Ágykeret vásárlásnál megkülönböztetünk ágyneműtartós és ágyneműtartó nélküli ágykeretet. Az ágykeret ára szempontjából nagyon fontos tudni, hogy azon az áron amin hirdetik tartozik-e hozzá ágyrács, vagy ezt külön kell megvásárolni ! Jó minőségű ágyrács akár  30-40000 Ft összeget is emelhet egy ágykeret árán!

A feltöltés dátuma: 2019-01-22